Varför har du sökt det här jobbet?

Svarsförslag

Hör ska du på ett övertygande sätt visa att du är intresserad av tjänsten och har de kunskaper som krävs för att klara av jobbet på ett bra sätt. Du kan berätta tidigare arbetslivserfarenhet och vad du lärt dig och koppla det till den tjänst du sökt. Ditt svar på den här frågan ger arbetsgivaren en bild över hur intresserad du är av tjänsten och vilka möjligheter du ser i den.

Här är ett exempel:

Du har sökt ett jobb som verksamhetsutvecklare. Om du har jobbat med utvecklingsfrågor i viss utsträckning tidigare kan du berätta hur roligt och utvecklande du tyckte det var och att du vill göra det ännu mer i framtiden. Av just denna anledning har du sökt denna tjänst.

Det viktiga är att du kan motivera varför du har sökt tjänsten på ett så bra sätt som möjligt. Om du känner att du saknar arbetslivserfarenhet kan du trycka mer på vad du kan bidra med. Om du har varit aktiv i t.ex. föreningar eller kårer under din studietid kan det också vara värt mycket oavsett om det är relevant för tjänsten du sökt eller inte. Det visar nämligen på engagemang.

Du kan nämna förslag på förbättringar i sättet att arbeta redan under intervjun. Arbetsgivaren försöker ju tillsätta en tjänst och vill ha någon som tar egna initiativ och om du kan visa det redan på intervjun är det mycket värt.

← Förra frågan

Är du med i facket? Gå med i Unionen i dag - få 3 månaders gratis medlemskap. Läs mer