Du kan väl berätta lite om dig själv?

Svarsförslag

Den här frågan, eller någon variant av den, förekommer ofta på arbetsintervjuer. Det är en väldigt öppen fråga som passar bra för att inleda ett samtal med. Syftet med frågan är dels att bryta isen och samtidigt få en bättre bild av den person som söker jobbet.

Det är bra att öva på den här frågan innan så du vet ungefär vad du ska svara. Eftersom den oftast kommer tidigt under intervjun så är det viktigt att ha kunna ge ett svar som ger intervjuaren ett gott första intryck av dig.

Du behöver inte rabbla upp hela ditt liv kronologiskt – kom ihåg att du är på intervju för att sälja in dig själv till tjänsten du sökt. Försök därför att fokusera på att berätta om egenskaper du har som är relevanta för det jobb du söker.

Om du bara berättar om saker som inte är relevanta för jobbet så ökar risken att företaget anställer någon annan. Skippa att berätta om din familj eller fritidsintressen – om den som intervjuar är intresserad av att veta sånt kan de enkelt ställa en följdfråga. Läs jobbannonsen en gång till om du är osäker på vad företaget är ute efter och vilka egenskaper som efterfrågas.

Om jobbet du söker kräver servicevana och kundkontakt kan du berätta om hur du brinner för att ge en god service och finna lösningar på kunders problem. Överdriv inte men ge samtidigt en bra bild över vilken slags anställd du vill vara.

Gör en mindmap med saker du vill berätta om dig själv och som du tror är relevant för den tjänst du söker. Öva med dig själv och ta tid. Försök att prata åtminstone 3 - 4 minuter. Om du har möjlighet kan du be någon du känner lyssna och komma med feedback.
Är du med i facket? Gå med i Unionen i dag - få 3 månaders gratis medlemskap. Läs mer