Tips inför arbetsintervjun

Här är några tips på hur du kan förbereda dig inför en arbetsintervju. Ju mer du förbereder dig desto större är chansen att du får jobbet.

Så förbereder du dig inför arbetsintervjun

Läs på om företaget innan intervjun

Det är bra att läsa på om företaget du sökt en tjänst hos redan innan du blir kallad på arbetsintervju. Om du tror att dina chanser att få jobbet är goda så bör du vara beredd på att de kan ringa dig för en inledande telefonintervju. Förutom de vanliga frågorna där du beskriver dig själv så kan de också vilja veta varför du sökt jobb hos just dem och vad du vet om deras företag. Om du har kunskap om företaget visar det på att du verkligen är intresserad av tjänsten. Det ökar dina chanser att få komma på en personlig intervju.

Träna på intervjufrågor

Träna på vanliga intervjufrågor och försöka tänka på hur dina svar uppfattas av den som lyssnar. Vad vill du ha sagt och hur får du bäst fram det? Fråga en kompis eller familjemedlem om de kan ställa frågor till dig så du får öva på att svara muntligt. Övning ger färdighet men tänk på att inte repetera in svaren så att du låter som en robot! Du vill kunna svara spontant och även vara beredd på frågor du inte har övat på eller varianter av frågor du pluggat på.

Det är helt okej att vara nervös

Det är lättare sagt än gjort att inte vara nervös. Det är helt normalt att man blir nervös inför en arbetsintervju. Det blir nog de flesta. Men försök att se varje arbetsintervju som ett övningstillfälle – då minskar du pressen du känner om att göra fel och kan istället lära dig av dina eventuella misstag. Det är inte världens undergång om du inte får jobbet!

Tänk på klädseln

Hur man klär sig är viktigare för vissa jobb än andra. Men tänk på att du alltid vill utstråla ett förtroende för din framtida arbetsgivare och klä dig därefter. Om du vet hur de som jobbar på företaget klär sig annars kan du försökta matcha deras stil.

Är du med i facket? Gå med i Unionen i dag - få 3 månaders gratis medlemskap. Läs mer